València és capital verda europea 2024
Oct 27, 2022

La Comissió Europea valora la solidesa de la candidatura en la primera ocasió en què la ciutat concorre al guardó

València serà la capital verda europea de 2024. La Comissió Europea ha valorat la solidesa de la candidatura de la ciutat en la primera ocasió en què s’hi ha presentat. València ha presentat una candidatura basada en quatre eixos: l’increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana, la missió climàtica i l’eficiència energètica, la mobilitat sostenible i la recuperació de l’espai públic i l’alimentació sostenible vinculada a l’Horta.
 

Façanes en verd

València ha celebrat la capitalitat verda europea amb un brindis d’orxata, que han pogut degustar els regidors i regidores i les persones que han seguit la retransmissió de la gala de lliurament del guardó des de l’Àgora de la plaça de l’Ajuntament. Alhora, un minicastell de focs d’artifici ha il·luminat la plaça amb les seues palmeres multicolors i una traca verda.

Durant tota la nit, l’Ajuntament il·luminarà de verd les façanes de la Casa Consistorial, la Porta de la Mar, l’edifici Veles e Vents, el Palau de Congressos, el Palau de la Música, la font de la plaça de l’Ajuntament i la font de l’avinguda del Cid. A més, el balcó de la Casa Consistorial lluïx una pancarta amb el text “Enhorabona, València. Som capital verda europea 2024”

Beneficis del guardó

Haver guanyat la capitalitat verda comporta que València obtindrà 600.000 euros d’ajudes europees per a la implementació de polítiques mediambientals. Però, més enllà del guany econòmic, el guardó comporta un increment del prestigi de la ciutat, que es col·loca com a líder europea de les polítiques verdes. Amb este guardó, València s’unix al club d’Estocolm (Suècia), Hamburg (Alemanya), Vitòria, Nantes (França), Copenhaguen (Dinamarca), Bristol (Regne Unit), Ljubljana (Eslovènia), Essen (Alemanya), Nijmegen (Països Baixos), Oslo (Noruega), Lisboa (Portugal), Lahti (Finlàndia), Grenoble (França) i Tallin (Estònia), les ciutats europees que fins ara han ostentat la capitalitat. València serà, a més, la segona ciutat espanyola a alçar-se amb este distintiu. Només Vitòria ho va aconseguir en 2012.

A més, amb esta distinció, València ja és també membre de la xarxa de ciutats capitals verdes, un grup d’intercanvi local de polítiques de sostenibilitat amb altres municipis d’Europa.

Amb l’elecció de València, la Comissió Europea premia per primera vegada una ciutat mediterrània i una de les més meridionals, juntament amb Lisboa, que ha rebut mai el guardó, un club on abunden les capitals del nord d’Europa. València és també la segona ciutat europea, juntament amb Grenoble, que aconseguix el guardó en la primera ocasió en què s’hi presenta.

La Comissió ha valorat positivament els 12 indicadors de València com la qualitat de l’aire, el mesurament del soroll, la gestió dels residus, la qualitat de l’aigua, la natura i la biodiversitat, els usos del sòl, l’ecoinnovació, la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació al canvi climàtic, la mobilitat, el rendiment energètic i la governança.

Defensa de València

València ha defensat este matí la seua candidatura davant la ciutat italiana de Càller en un acte en què han participat l’alcalde, Joan Ribó, els vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, el regidor Giuseppe Grezzi i la regidora Elisa Valía i dos responsables tècnics del projecte. En l’acte de defensa de la candidatura, que s’ha celebrat a porta tancada i sense càmeres, s’ha subratllat la recuperació de l’espai públic urbà per a ús i gaudi de la ciutadania, la política de mobilitat i la renaturalització de la ciutat com les grans fites urbanes dels últims anys a València.

La capitalitat verda europea és un premi creat per la Comissió Europea en 2010 a la qual concorren els municipis europeus líders en les polítiques ambientals recollides en els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides, en el pacte verd europeu o en l’acord de París contra el canvi climàtic.

Més informació

Entradas relacionadas

València presenta el seu sandbox urbà

València presenta el seu sandbox urbà

El Sandbox Urbà de València es concep com un instrument innovador que s'incardina directament amb la Missió Climàtica València 2030, la qual persegueix que la ciutat aconseguisca la neutralitat climàtica l'any 2030. Amb aquest objectiu en ment, l'Ajuntament de...

leer más
València ja té un Pla Verd i de la Biodiversitat Urbana

València ja té un Pla Verd i de la Biodiversitat Urbana

La ciutat disposarà d'un pla estratègic en infraestructura verda i biodiversitat per primera vegada en la història València ja disposa de Pla Verd i de la Biodiversitat Urbana, un document de diagnòstic i planificació estratègica de polítiques verdes fins a 2050. El...

leer más