Transformar una ciutat de la mida de València perquè siga més sostenible, saludable, pròspera, inclusiva i creativa requereix importants inversions, tant públiques com privades. El pressupost anual de l’ajuntament és insuficient per accelerar canvis necessaris en la mobilitat, en la rehabilitació d’edificis, en l’eficiència energètica o en la digitalització dels serveis públics.
Afortunadament, hi ha fonts de finançament públiques que ajuden els ajuntaments a posar en marxa els seus projectes amb un suport econòmic addicional. La Unió Europea, a través del Pacte Verd i el Mecanisme de Recuperació post-COVID, ha posat sobre la taula milers de milions d’euros per impulsar polítiques relacionades amb el canvi climàtic, la digitalització, la igualtat de gènere o la inclusió social.
Però no es tracta d’un xec en blanc: les administracions municipals, per poder beneficiar-se d’aquests ajuts, han de proposar projectes que estiguin alineats amb les polítiques prioritàries de la Unió Europea. A més, les ciutats competeixen entre si per presentar els millors projectes, ja que el finançament només arriba a les que obtenen les millors puntuacions segons els criteris establerts per a cada convocatòria d’ajuts. València competeix amb èxit en este context i, a data de desembre de 2022, s’ha assegurat ajudes per un import total de 156 milions d’euros i ha sol·licitat altres 125 milions en altres convocatòries que encara no han decidit quins municipis es beneficiaran de les ajudes.
Per exemple, València ha obtingut 38 milions d’euros per a diverses actuacions de mobilitat sostenible, com la implantació de la Zona de Baixes Emissions, la creació de nous carrils bici, l’ampliació d’espais per als vianants o la compra de 20 autobusos elèctrics. També s’ha aconseguit 6 milions d’euros per abordar la rehabilitació energètica i arquitectònica d’edificis públics com el Palau de la Música o la Nau 1 del Parc Central.
En els pròxims anys, hi haurà noves oportunitats per a aconseguir finançament addicional que impulsen els projectes de la ciutat de València, en àrees com la regeneració de barris o l’eficiència energètica. Disposar d’una estratègia global és clau per aconseguir aquest finançament, ja que una de les qüestions que es valoren d’una ciutat és que aquesta dispose d’una estratègia integral amb una visió a llarg termini.
L’Estratègia Urbana València 2030 és el marc en el qual es recullen els diferents projectes que estan aconseguint ajuda econòmica externa i que permetran a la nostra ciutat avançar molt més ràpid cap a un model més sostenible, saludable, pròsper, inclusiu i creatiu.