València ja té un Pla Verd i de la Biodiversitat Urbana
Abr 28, 2023

La ciutat disposarà d’un pla estratègic en infraestructura verda i biodiversitat per primera vegada en la història

València ja disposa de Pla Verd i de la Biodiversitat Urbana, un document de diagnòstic i planificació estratègica de polítiques verdes fins a 2050. El document preveu incrementar els jardins des dels 7’45 metres quadrats per habitant de l’actualitat als 11’79 que es pretenen aconseguir en els pròxims anys.

La ciutat posa així les bases del que serà la infraestructura verda fins a 2050 perquè considera que és necessari alçar la mirada i tindre una vista en l’horitzó, sempre de manera participada.

S’ha desenvolupat aquest pla per a equilibrar la ciutat, considerant que els diferents barris i districtes tenen situacions molt diferents perquè s’han construït al llarg de períodes històrics on la infraestructura verda no tenia la importància que té actualment en el desenvolupament urbanístic.

En els últims anys s’ha generat aquesta transició cap a una ciutat verda, en línia amb la pròpia orografia i elements inigualables com el Jardí del Túria, l’Horta periurbana, la mar, el Parc Natural de l’Albufera i el Parc Natural del Túria. La nova València verda projecta així diverses iniciatives per al futur, com el corredor sud, que unirà el centre de la ciutat amb els Pobles del Sud i que farà realitat un corredor d’uns 5 km de longitud.

Una ciutat més verda

València disposa de 8.122’30 hectàrees d’espais periurbans i rurals protegits, 196’50 hectàrees de grans parcs i jardins de ciutat, 159’56 hectàrees de parcs de barri, 82’45 hectàrees de jardins en equipaments de titularitat pública, 101’72 hectàrees de bulevards, passejos, grans vies i avingudes enjardinades, 55’36 hectàrees de jardins i parterres de xicoteta grandària, 43’80 hectàrees de jardins associades a equipaments de titularitat privada, 50’86 hectàrees d’interiors d’illes urbanes, patis i cobertes privades d’ús residencial, 305’69 hectàrees de solars urbanitzables i no desenvolupats i 108’95 hectàrees associades a vies de comunicació.

Els objectius del Pla Verd i de la Biodiversitat són actuar, protegir, incrementar la biodiversitat, connectar, divulgar i transversalitzar. Una de les grans novetats del Pla és la generació de corredors verds, que uniran el centre i les perifèries de la ciutat i crearan xarxes transversals.

El Pla Verd contribueix a desenvolupar diversos programes i línies d’actuació de l’Estratègia Urbana de València 2030, en particular els programes núm. 4 “Barris Verds” i núm. 5 “Regeneració del litoral i integració verda territorial”.  

Entradas relacionadas

València presenta el seu sandbox urbà

València presenta el seu sandbox urbà

El Sandbox Urbà de València es concep com un instrument innovador que s'incardina directament amb la Missió Climàtica València 2030, la qual persegueix que la ciutat aconseguisca la neutralitat climàtica l'any 2030. Amb aquest objectiu en ment, l'Ajuntament de...

llegir més